czwartek, 20 czerwca 2013

Jej Przesłodkość - Figa

Figi, czyli pyszności zrodzone w krajach pełnych słońca powinny stanowić zamiennik niezdrowych, wysoko przetworzonych przekąsek. Owoce te są słodkie, sycące i mięsiste. Mają też wiele wartości odżywczych. Stanowią fantastyczne źródło wapnia - 100 gramów  dostarcza go tyle, ile szklanka mleka. Oznacza to, że powinny się znaleźć w diecie dzieci, które w tym okresie budują swój kościec oraz kobiet w okresie menopauzy z uwagi na zwiększone ryzyko osteoporozy. Ponadto właściwe proporcje wapnia i fosforu (2:1) zawarte w figach nie dopuszczą do wytrącania się kamieni w nerkach u osób podatnych na te dolegliwości oraz pozwalają utrzymać prawidłową równowagę kwasowo-zasadową organizmu.  Figi zawierają dużą dawkę potasu (aż 938 mg w 100 gramach!), co wzmocni nasze serce oraz zapobiegnie dokuczliwym skurczom mięśni.
Kupując suszone figi pamiętajmy, aby nie zrażać się występującym na nich białym nalotem, gdyż jest to po prostu wytrącający się cukier. Jego obecność świadczy o dobrej jakości owocu :)


Jakie korzyści możemy uzyskać regularnie podjadając figi?
  • obniżymy poziom cholesterolu we krwi
  • zmniejszymy apetyt na słodycze
  • dzięki największej wśród suszonych owoców zawartości błonnika pozbędziemy się złogów w jelitach oraz zaparć
  • obniżymy ciśnienie tętnicze
  • wzbogacimy naszą dietę o wartościowy pokarm



Co siedzi w fidze?*
  • 290 kcal
  • 3,6 g. białka
  • 1,2 g. tłuszczu
  • 78 g. węglowodanów
  • 12,9 g błonnika 



*Wartości zawarte w 100 gramach suszonych fig.




Źródła:
-H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow Tabele składu i wartości odżywczej żywności


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz